Beter sorteren dankzij de perfecte eenvoud

“Als je het niet simpel kunt maken, begrijp je het nog niet voldoende.” Een variatie op een bekende uitspraak van Einstein. Hij stelde dat je iets pas écht begrijpt als je het simpel kunt uitleggen. Simpel is dus nog niet zo eenvoudig.

EuroSort begrijpt na 20 jaar ervaring met honderden sorters in meer dan 40 landen wat bedrijven van automatisch sorteren verwachten en verlangen. In vogelvlucht komt dit neer op: continuïteit/uptime, duurzaamheid, betrouwbaarheid, een lage TCO, lage onderhoudsbehoefte, een hoge throughput en geschikt voor meerdere productcategorieën.

EuroSort is een nuchter Nederlands bedrijf dat voor verschillende doeleinden zeer geavanceerde sorteeroplossingen (in huis) ontwikkelt en produceert. Voor ons staat geavanceerde echter niet synoniem voor gecompliceerd. Integendeel, ons streven is de volmaakte eenvoud. Noem het -smart design-, of doordachte eenvoud. Die eenvoud maakt onze sorters zowel in het gebruik als in het onderhoud simpel,   een niveau dat zeker niet simpel te bereiken is. Wij zijn continu bezig om onze sorters te vereenvoudigen. Altijd met de vraag: wat kan er slimmer, beter en eenvoudiger, zonder de functionaliteiten en het gebruiksgemak aan te tasten?

EXPERTISE

Onze expertise ligt met name in de branches: fashion, e-commerce, post, farma en printed matter, zoals boeken. Elke branche stelt z’n eigen eisen, en vraagt om specifieke oplossingen. Wij weten dat iedere klant uniek is. Dus wij denken we met u mee en geven advies op basis van onze kennis en ervaring. We begrijpen wat u zoekt en bieden we een perfect passende oplossing.

Voorbeelden

  • Een onderdeel dat beweegt kan pneumatisch worden aangedreven, maar elektrische bediening is vaak efficiënter. Daar waar mogelijk is pneumatiek vervangen door een magneet. Een magneet is minder kwetsbaar en vraagt minder onderhoud en energie. Bovendien kan het bij een storing makkelijk en snel worden vervangen en dat scheelt weer dure downtime.  
  • Carriers zijn verder versimpeld door verschillende losse onderdelen middels extrusie techniek te combineren tot 1 geheel. Minder onderdelen betekent minder kans op storingen.
  • De wieltjes op de carriers zijn vervangen door “skeeler wieltjes”. Gevolg is dat wieltjes rechter in het spoor blijven, stiller zijn in gebruik en langer meegaan.
  • Voor het sluiten van onze Split Tray carriers maken wij geen gebruik van veersystemen of pneumatiek, maar van een simpele schuin oplopende borstelbaan die de beide delen sluit middels de voorwaartse beweging van de sorter. Dit spaart energie en is vrijwel geluidloos
  • En we voegen ook nog weleens iets toe. Onze laatste toevoeging is de “Pitch Reducer” (patent pending). Een ogenschijnlijk eenvoudig klepje in de chute, dat tot 40% meer exits op eenzelfde footprint mogelijk maakt. In een ruimte waar u voorheen maximaal 200 exits kwijt kon, kunnen wij nu tot 280 exits plaatsen zonder dat de sorter zelf groter wordt. Andersom kan de sorter kleiner worden, met nog steeds 200 exits. Een revolutionaire toevoeging en een gamechanger in de sorterindustrie.
  • Ook het welzijn van de operators speelt voor ons een belangrijke rol. Daarom hebben wij er alles aan gedaan om geluid tot een absoluut minimum te beperken. Onze sorteeroplossingen produceren gemiddeld 60 – 67dB(A). Dit betekent bijvoorbeeld dat een gesprek voeren op een normale toon prima mogelijk is.

Carriers & sorters

Gemiddeld draait een sorter met een snelheid van 1m per seconde. Een boek of een broek blijven dan nog wel liggen, een ronde vorm gaat ongecontroleerd rollen. Dat stelt dus andere eisen aan een carrier en zo heeft iedere sorter z’n eigen product specifieke kenmerken. Een goede sorter is de optelsom van praktijkervaringen. Het zijn de details (en meer) waar we mee geconfronteerd zijn in de afgelopen jaren. Die ervaringen nemen we mee in ons adviezen en zie je terug in de perfecte eenvoud van onze sorters.

Eenvoud in onderhoud

Een bedrijf dat 24/7 sorteert kan zich niet veroorloven om stil te liggen. Downtime is een direct verlies in tijd en geld, en een verstoring van het logistieke traject. Operators staan te wachten en moeten verloren tijd inhalen (slecht voor de motivatie). Vrachtwagens halen hun timeslot niet, met als resultaat dat ze onvolledig beladen wegrijden.

Dankzij de eenvoud van onze sorters zijn de mensen die aan de sorter werken vrijwel altijd in staat om zelf het euvel te traceren en te verhelpen. Zij staan er letterlijk naast, dus kunnen direct handelen. Dit maakt wachten op een monteur of technische dienst in de meeste gevallen overbodig. Voor de oplevering van een sorter zorgen wij dat de operators een korte “How to” cursus krijgen. Daarmee zijn zij in staat om zelf eenvoudige reparaties uit te voeren. De ingebouwde zelfscan kan bovendien vóór elke run ook nog gecontroleerd worden of het systeem naar behoren functioneert en wat mogelijk extra aandacht vraagt. Ook dit draagt bij aan de efficiency en betrouwbaarheid van de sorter.

Simply perfect

Sorteren is een belangrijk onderdeel in de logistieke keten. En alleen als je het grotere geheel begrijpt, kun je een constructieve bijdrage leveren. Dat kost tijd, een open geest, luisteren naar de feedback van klanten, en veel praktijkervaring en creativiteit. Bij EuroSort begrijpen we sorteren, dus we kunnen het simpel maken voor u.